F_1305-cr FFF

10.05.2015. – Maribor – “Postružnikov Memorijal” i Olimpijski krug

T roje streličara i g.Marijan Meštrić u funkciji vođe puta i fotografa uputilo se po prvi put na streličarski turnir u Maribor. Turnir nosi ime „Postružnikov memorijal“ , po pokojnom streličaru Bojanu Postružniku, članu LK Maribor, koji je 1976.g. sudjelovao na Olimpijskim igrama u Montrealu, te kao član reprezentacije Jugoslavije, osvojio visoko 9. mjesto.
Turnir je tradicionalan i međunarodni, te odlično organiziran, uz bok najkvalitetnijim europskim turnirima. Sastoji se od dva dijela. Prvi dio je klasični turnir, gdje streličari pucaju 72 strijele na svojim daljinama i u svojim kategorijama. Varaždinski streličari postigli su u tom prvom dijelu turnira zavidne rezultate. Alen Remar osvojio je prvo mjesto u konkurenciji kadeta olimpijskog luka, Amanda Mlinarić također prvo mjesto u konkurenciji kadetkinja složenog luka, dok je Tomislav Mlinarić bio 12. u konkurenciji seniora složnog luka.
Drugi dio turnira je tzv. Olimpijski krug, gdje streličari s najboljim rezultatima, u apsolutnoj konkurenciji pucaju jedan protiv drugog , dok ne ostane najbolji. Alen je u kategoriji kadeta,kadetkinja, veterana i veteranki nažalost ispao u osmini finala, prebrzo ispucavši posljednju, odlučujuću strijelu ne usklađujući se s vjetrom.
Amanda se već spakirala za odlazak prema Varaždinu, no tada je ekipa uočila da i ona ulazi u dvoboje sa kadetim i veteranima. Po prvi put na 50 metara, Amanda je sudjelovala u dvobojima i odmah pobijedila sve svoje protivnike, redom starije iskusne veterana, te osvojila Olimpijski krug i drugu zlatnu medalju. Vidljivo je da se Amanda odlično snalazi u raspucavanju, te joj preostaje samo da podigne nivo krugova u kvalifikacijskom dijelu, i uspjeh neće izostati.
Inače, tokom cijelog takmičenja puhao je čudni vjetar, na mahove i vrlo jak, te je mjenjajući smjer poprilično ometao streličare. Tomislavu je vjetar odmah u prvoj seriji odnio šešir s glave, te je tokom takmičenja dobio lijepu crvenu boju lica….